Ingredience na 18-20 ks
- 1 hrnek mléka
- 500g tvarohu (kostka, protože není tak mokrý a má více bílkovin)
- 2 vejce
- 4- 6 lžic cukru
- 4 lžíce celozrnné mouky
- špetka sody nebo lžička prášku do pečiva bez fosfátu nebo s vinným kamenem
Postup
- Tvaroh vymícháme do hladka s mlékem, vejci a cukrem.
- Přidáme mouku se sodou nebo práškem do pečiva a vymícháme těsto.
- Lžící děláme placičky na pečící papír.
- Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů.
Proč jíst pravidelně tvaroh?
Tvaroh je vždy skvělá volba, která má ve zdravé stravě a stravě hubnoucích své nezastupitelné místo.
Obsahuje vysoké množství bílkovin, má nízký obsah tuku (v závislosti na druhu), je bohatý na vápník, ale také na vitamín B2-riboflavin, fosfor, selen a zinek, které podporují zdravý metabolismus, nervový systém a imunitní systém. To z něj bezesporu činí ideální volbu pro sportovce a všechny, kteří se snaží zhubnout a jíst zdravě.
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a zasytí na dlouhou dobu. Díky vysokému obsahu kaseinu se bílkoviny z tvarohu vstřebávají pomaleji, což zajišťuje trvalejší přísun aminokyselin a pomáhá déle udržet sytost.
Vápník v něm je velmi dobře vstřebatelný díky mléčnému cukru-laktóze. Laktóza pomáhá vstřebávání vápníku v tenkém střevě tím, že se v trávicím traktu rozkládá na glukózu a galaktózu, což mírně okyseluje prostředí střev. Toto okyselení napomáhá tomu, aby se lépe aktivovaly některé enzymy, které pomáhají transportovat vápník do buněk střevní sliznice. Zároveň se vápník v kyselejším prostředí snadněji rozpouští a přechází do ionizované formy. Takto rozpustný vápník je lépe dostupný pro vstřebání střevní sliznicí.
Vápník v mléčných výrobcích, jako je tvaroh, je snadno využitelný i díky přítomnosti dalších minerálů a vitaminu D (ten je třeba přijímat z jiných zdrojů).
Celý tento proces funguje u zdravých jedinců. U lidí s laktózovou intolerancí je účinek laktózy omezený, protože jejich tělo laktózu nedokáže plně rozložit.
Tvaroh se hodí do teplé i studené kuchyně a dá využít na sladko i na slano – do dezertů, buchet, pečiva, pomazánek i jako příloha k salátům nebo hlavním jídlům.
Jak tvaroh zařadit do jídelníčku?
-
- Na snídani: Smíchejte tvaroh s ovocem, ovesnými vločkami a ořechy.
- Po cvičení: Připravte si tvarohový dezert s medem a trochou kakaového prášku.
- Na večeři: Slaný tvaroh s bylinkami a zeleninou je lehká a zdravá večeře.