Ingredience na 18-20 ks

  • 1 hrnek mléka
  • 500g tvarohu (kostka, protože není tak mokrý a má více bílkovin)
  • 2 vejce
  • 4- 6 lžic cukru
  • 4 lžíce celozrnné mouky
  • špetka sody nebo lžička prášku do pečiva bez fosfátu nebo s vinným kamenem

Postup

  1. Tvaroh vymícháme do hladka s mlékem, vejci a cukrem.
  2. Přidáme mouku se sodou nebo práškem do pečiva a vymícháme těsto.
  3. Lžící děláme placičky na pečící papír.
  4. Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů.

Proč jíst pravidelně tvaroh?

Tvaroh je vždy skvělá volba, která má ve zdravé stravě a stravě hubnoucích své nezastupitelné místo.

Obsahuje vysoké množství bílkovin, má nízký obsah tuku (v závislosti na druhu), je bohatý na vápník, ale také na vitamín B2-riboflavin, fosfor, selen a zinek, které podporují zdravý metabolismus, nervový systém a imunitní systém. To z něj bezesporu činí ideální volbu pro sportovce a všechny, kteří se snaží zhubnout a jíst zdravě.

Tvaroh je velmi lehce stravitelný a zasytí na dlouhou dobu. Díky vysokému obsahu kaseinu se bílkoviny z tvarohu vstřebávají pomaleji, což zajišťuje trvalejší přísun aminokyselin a pomáhá déle udržet sytost.

Vápník v něm je velmi dobře vstřebatelný díky mléčnému cukru-laktóze. Laktóza pomáhá vstřebávání vápníku v tenkém střevě tím, že se v trávicím traktu rozkládá na glukózu a galaktózu, což mírně okyseluje prostředí střev. Toto okyselení napomáhá tomu, aby se lépe aktivovaly některé enzymy, které pomáhají transportovat vápník do buněk střevní sliznice. Zároveň se vápník v kyselejším prostředí snadněji rozpouští a přechází do ionizované formy. Takto rozpustný vápník je lépe dostupný pro vstřebání střevní sliznicí.

Vápník v mléčných výrobcích, jako je tvaroh, je snadno využitelný i díky přítomnosti dalších minerálů a vitaminu D (ten je třeba přijímat z jiných zdrojů).

Celý tento proces funguje u zdravých jedinců. U lidí s laktózovou intolerancí je účinek laktózy omezený, protože jejich tělo laktózu nedokáže plně rozložit.

 

Tvaroh se hodí do teplé i studené kuchyně a dá využít na sladko i na slano – do dezertů, buchet, pečiva, pomazánek i jako příloha k salátům nebo hlavním jídlům.

 

Jak tvaroh zařadit do jídelníčku?

    • Na snídani: Smíchejte tvaroh s ovocem, ovesnými vločkami a ořechy.
    • Po cvičení: Připravte si tvarohový dezert s medem a trochou kakaového prášku.
    • Na večeři: Slaný tvaroh s bylinkami a zeleninou je lehká a zdravá večeře.